Borgenslån

Vad betyder egentligen borgenslån och vad innebär det? Vad händer om en borgensman avlider? Är det vanligt att låna pengar på detta sätt, och vad är alternativet? På denna sida ska vi försöka reda ut allt om borgenslån samt för- och nackdelar med detta, välkommen!

Bästa privatlånet juli 2021

Borgenslån: Därför rekommenderas Zmarta:

  • Lån upp till 600.000 kr
  • 2.95–27.0%
  • Lån trots betalningsanmärkning
  • Upp till 35 låneerbjudanden med endast 1 UC
  • Använd pengarna till precis vad du vill!

Snabbmeny

🔍

Borgenslån för den med sämre kreditvärdighet

Belopp: Alla

Min. Max.

Topplista - Borgenslån

Välj din bank för direkt utbetalning
|

⚠️ I denna lista finns det högkostnadskrediter. Om du inte kan betala tillbaka hela skulden riskerar du en betalningsanmärkning. För stöd, vänd dig till budget- och skuldrådgivningen i din kommun. Kontaktuppgifter finns på hallåkonsument.se.

Vad är ett borgenslån?

Ett borgenslån är ett lån som tas tillsammans med en annan person som går i borgen för lånet. Detta innebär för låntagaren och borgensmannen i fråga, en rad för- och nackdelar tillsammans med obligationer. Detta tillvägagångssätt var dock mer vanligt förr, numera används istället medsökande som kommer med liknande skyldigheter.

Fördelar med borgenslån

Fördelen med ett borgenslån är att räntan och villkoret på ditt lån blir avsevärt bättre än ett icke borgenslån. Hur pass positiv inverkan detta kommer att ha på lånet beror på hur god kreditvärdighet personen som går i borgen har.

Oavsett kommer det alltid ha en viss positiv påverkan om personen blir godkänd som borgensman till borgenslån. Detta med anledning att banken anser att risken med att låna ut pengar till dig minskar då den risken delas på två personer istället för en.

Nackdelar

Nackdelarna med ett borgenslån rör mestadels personen som går i borgen i fråga. Detta på grund av att du som borgensman får en rad juridiska skyldigheter om lånet inte, av någon anledning, betalas tillbaka av låntagaren.

Skyldigheter

Det finns två typer av borgensman.

  • Enkel borgen
  • Proprieborgen

Enkel borgen

Vid enkel borgen blir långivaren betalningsskyldig vid ett borgenslån när låntagaren inte kan betala samt inte har något av värde kvar vid utmätning.

Proprieborgen

Detta betyder att långivaren rent juridiskt kan kräva pengar från borgensmannen och låntagaren samtidigt. Detta för att vid en proprieborgen har borgensmannen lika stor skyldighet till att skulden ska återbetalas som själva låntagaren. Förutsättningarna för att proprieborgen ska kunna nyttjas är att borgensmannen informerats kring avtal om detta, samt att skulden förfallit till betalning.

🖐

Går det att avsäga sig som borgensman?

Nej, det går inte att avsäga sig som borgensman när du väl ingått i ett avtal för ett borgenslån. I vissa fall kan banken godta en ersättare vid ett borgenslån om denne är likvärdig. Det går även i vissa fall använda en annan form av säkerhet som exempelvis bil eller bostad istället för borgensmannen.

Vad händer om personen som ingått som borgensman vid borgenslån avlider?

För båda parter vid detta avtal tillfaller skulden den avlidnes dödsbo.