Bostadslån

Hos oss på Låneo.se kan du jämföra bostadslån 2021 mellan dussintalet aktörer på svenska marknaden. Bostadslånet är det mest omfattande lån som en privatperson tar under sin livstid. Därav kommer det att vara av yttersta vikt att du hittar ett fördelaktigt erbjudande med bra ränta och villkor på ditt bostadslån just idag.

Känn dig trygg i ditt val av bostadslån

Det är viktigt att du känner dig trygg med ditt val av bostadslån. Det är mycket pengar det handlar om men med rätt verktyg och förutsättningar kan bostadslånet även komma till att bli ditt livs affär. Vi vill gärna se oss själva som mer än bara en hemsida som jämför bostadslån för att du ska kunna hitta bra ränta- och villkor på det.

Vi vill att konsumenter ska kunna se oss mer som ett forum eller community dit man alltid kan vända sig för att få svar på frågor kring allt som rör vid ämnet. Därav är det viktigt för oss att du känner dig trygg med vetskapen att du har Låneo.se som bollplank när det kommer till ditt val av bostadslån.

Hitta den bank som erbjuder dig bästa bostadslånet

För att hitta det bästa bostadslånet måste du jämföra villkor och erbjudande mellan bankerna. Då kan du hitta det bästa bostadslånet på marknaden idag.

Detta har vi gjort, oberoende hemsidor som denna är alltid ett bra alternativ för dig att se vad banker har för villkor på bostadslån just idag. Ringer du direkt till en bank kommer en utbildad försäljare att utlova lova guld och gröna skogar för att du ska välja just deras tjänst – utan en jämförelse.

Genom oss kan du snabbt och smidigt få en överskådlig blick över dina valmöjligheter tillsammans med en mer grundläggande inblick kring företagen som ger ut bostadslån. Privatpersoner kommer till oss med olika bakgrund och förutsättningar att få erhålla ett bostadslån. Detta oavsett om du är mer inbiten i ämnet eller inte, kan vi också erbjuda relevant information kring ämnet som förhoppningsvis kan leda dig till ditt livs största affär.

Det går inte vara bäst på allt

Konkurrensen mellan banker är hög idag. Detta på grund av flertalet företag som har gett sig in i marknaden för lån av olika former ökar med åren. Detta har i sin tur lett till konkurrenskraftiga erbjudanden och rum för marginaler. Banker som erbjuder bostadslån är relativt få i jämförelse med andra låneformer såsom exempelvis privatlån.

Trots detta är de ändå många fler än för bara ett par år sedan. Utkomsten av denna konkurrenskraftiga marknad har lett till att vissa banker har nischat in sig på en enda låneform, vilket i detta fall är bostadslån.

“Man kan inte vara bäst på allt” är ett uttryck som passar in i denna kontext mycket väl. Att en nischad bank på bostadslån har bättre lånevillkor än exempelvis en traditionell bank är ingenting vi utlovar, men kan i teorin stämma. Du får helt enkelt se efter själv utifrån den jämförelse vi tillhandahåller kring bostadslån.

Vad vi däremot kan lova dig är att du kommer att hitta det bästa bostadslånet för just dig idag. Antingen direkt genom oss eller någon av de låneförmedlare vi listar. Välkommen in och ta för dig av den information vi tillhandahåller bostadslån, lycka till!

Snabbmeny

🔍

Vi hjälper dig att hitta bästa bostadslån utefter dina förutsättningar

Vi har tagit fram ett verktyg för att du lätt ska kunna filtrera och sortera på de bostadslån som finns på svenska marknaden idag. Detta med hoppet att du ska kunna få bland annat de bästa villkoren och ränta på ditt bostadslån .

Lånesumma och löptid på ditt bostadslån

Vanligtvis erbjuder banken dig att belåna din årsinkomst*5 där löptiden uppgår mot 40 år.
Dessa attribut varierar mellan bankerna men du kan se vad vardera i sig erbjuder i listan.

Bästa bostadslån 2021

Sortera efter bästa bostadslån 2021 för att se vilket som andra rekommenderar och hitta bästa bolån 2021 enligt kundrecensioner. För vissa personer är det inte alltid den absolut bästa ränta eller villkor på bostadslån som lockar. Om skillnaden på bolåneräntor mellan två olika aktörer inte skiljer sig marginellt kan det populära då komma att tilltala en mest.

Bostadslån med lägst effektiv ränta

Hitta den bästa effektiva räntan på bostadslån genom att sortera listan utefter det.
Effektiv ränta är en formel som beräknar alla sammanlagda kostnader på ett exempelvis bostadslån. Inräknat då är bland annat bolåneräntan och avgifter.

Bostadslån med bästa bolåneräntan

Sortera och hitta den teoretiskt bästa räntan på ditt bostadslån mars 2021. Räntan sätts individuellt på låntagare utefter den risk de anser med att bevilja dig ett bostadslån.

Fördelar med bostadslån på nätet

Företagslån rörlig ränta

Jämför bostadslån för att hitta bästa bolåneräntor

Bostadslån har den bästa räntan på svenska  lånemarknaden idag. Generellt låga räntor och villkor i och med den höga summan, är vad som krävs för att en ska kunna hantera månadskostnaden. Precis som att alla människor har olika förutsättningar för att kunna erhålla och hantera ett bostadslån tillsammans med tillkommande bolåneräntor, har även banker olika förutsättningar.

Olika förutsättningar på grund av att de rentav inte är specialiserade på bostadslån och därmed inte kan komma att erbjuda konkurrenskraftiga bolåneräntor. Inte i jämförelse med de aktörer som endast har specialiserat sig på bostadslån idag och därmed finslipat produkten. Därmed kan dessa i teorin komma att erbjuda de bästa villkoren och bästa bolåneräntan på bostadslån idag.

Oavsett din ekonomiska bakgrund och de förutsättningar du har för att erhålla ett bostadslån är det alltid viktigt att du jämför bostadslån. På så sätt får du chansen att se över dina valmöjligheter och förhoppningsvis hitta din bästa ränta på bostadslån . Det finns två rekommenderade sätt att göra detta på vilket vi går igenom nedan.

Jämför bostadslån genom traditionell jämförelsetjänst

En traditionell jämförelsetjänst är den tjänst som Låneo tillhandahåller, den ger en snabb överblick över de alternativ du har. Sedan kan du jämföra de långivare som erbjuder bostadslån på svenska marknaden lätt och smidigt. Du kan sortera på räntor hos bankerna, popularitet samt läsa på om bankerna i sig och hitta de med mest bästa betyg.

Nackdelen är att du inte får ett lånelöfte i handen, just på grund av att du måste göra ansökan för att erhålla ett. Med lånelöftet kommer då den slutgiltiga räntan och kraven på ditt bostadslån. Du kan dock även jämföra låneförmedlare hos Låneo för att se vilka specialerbjudanden just dessa har förhandlat fram. För att sticka ut har en del förmedlare jobbat fram exklusiva erbjudanden för att locka konsumenter att ta bland annat bostadslån genom dessa

Nackdelen
Nackdelen med bolåneförmedlare är att du måste göra ansökan mot långivare för att få själva listan på erbjudanden. Ansökan i sig är negativ då det förekommer en kreditupplysning och kan därmed försämra din kreditvärdighet. Om du inte är helt bombsäker på att du kommer att acceptera något av lånelöftena, förstås.

Jämför bostadslån genom låneförmedlare

I vår tjänst jämför vi inte endast de bostadslån som bank/långivare erbjuder i sig, vi jämför och listar även låneförmedlare. Låneförmedlare har ett närmare samarbete med flertalet bank/långivare vilket gör att du kan med en ansökan genom dessa och få låneerbjudande från flera. Här kan du med deras hjälp sedan sortera och filtrera själv på riktiga låneerbjudanden med tillhörande villkor och bolåneräntor.

Vad ska du då med oss till, kanske du tänker. Det ska vi berätta. Det är nämligen så att låneförmedlingar i sig även är specialiserade på olika låneformer som exempelvis bostadslån. Vad detta kan innebära är att vissa av dessa då har samarbete med endast aktörer som erbjuder bostadslån. Vilket betyder att de kan förhandlat fram ännu bättre bolåneräntor och/eller villkor. Erbjudanden du endast kan få ta del av genom förmedlingen. En bra bolåneförmedlare är MittBolån som endast arbetar med bostadslån och de ändamål som denna summa täcker.

Renoveringslån

Innan ditt bostadslån

Bostadslånet kommer antagligen vara ditt livs största lån, samt affär i hela ditt finansiella liv. Vad som är bekant med att köpa sin egen bostad är att du faktiskt också kan tjäna pengar på det. Vi tänkte gå igenom lite viktiga parametrar inför ditt bostadsköp nedan.

Egen efterforskning

Vi har alla olika förutsättningar inför ett bostadsköp och inte minst sagt olika erfarenheter kring det. Har du en lägre kunskap om ämnet är det viktigt att du själv läser på om sånt som direkt påverkar bostadsköpet som exempelvis effektiv ränta och amorteringskrav. Du gör det lätt för dig genom att ringa till en bank och höra vad de har att säga. Men vad som är viktigt att lägga en extra tanke på är att du då ringer till en person som kommer tjäna pengar på att du tar just deras bostadslån.

Vi menar inte att du kommer att bli lurad av personen i andra änden men är du inte insatt i ämnet kommer du endast att höra en rad komplicerade ord och benämningar som du kanske inte förstår dig på. Detta är i sin tur en försäljningsteknik där det används komplicerade fraser och benämningar i hopp om att förminska din position. Detta är något som vi själva har fått erfara men i detta fall ett annat ärende och ämne.

Vi på Låneo har försökt att komprimera den uppsjö av information som finns kring bostadslån på nätet idag. Detta för att sedan på bästa sätt försöka att presentera det essentiella kring det. Detta med förhoppningen att det kan komma att underlätta för dig när det är dags för ditt bostadslån.

Kontantinsats vid bostadsköp

Bostadslånet uppgår till 85% av det nuvarande värdet på bostaden vilket betyder att du måste stå för resterande 15% själv, i form av en kontantinsats. I exemplet ovan krävs det då en kontantinsats på 300 000 kr (2 000 000 * 0,15). Ju mer pengar du använder från egen buffert – desto bättre bostadslån kan få. Med anledning att du inte lånar mer pengar för köpet än vad du behöver, utan täcker en större del själv.

Har du inte buffert för att täcka kontantinsatsen finns det möjlighet till detta. Den låneform som används vid belåning av kontantinsatsen är privatlånet. Men vissa långivare har som policy att inte låna ut pengar till detta ändamål, medan andra gör det. Vi har listat de aktörer som beviljar detta när du vill låna till kontantinsats här.

 

Bostadslånets storlek

Har du kommit såhär långt antar vi att du redan har tittat runt på nätet efter bostäder som ligger uppe för försäljning. Du kanske till och med har hittat ett par kandidater som du fått intresse för. Därmed kanske du också vet på ett ungefär vilken summa ditt bostadslån kan komma att bli.

De banker och långivare som erbjuder ett bostadslån brukar i regel ge ett räkneexempel på hur ett bostadslån genom dem specifikt kan komma att se ut. Räkneexemplet utgår från deras egna avgifter, ränta och amorteringskrav. Se exempel från svea ekonomi nedan.

När du vet på ett ungefär vad du kommer att betala varje månad blir det lättare att ta reda på om beloppet du önskar att låna är rimligt för din ekonomi eller ej. En till viktig faktor vid bostadsköp är kontantinsatsen vilket tar oss vidare till nästa punkt.

Bostadsmarknaden

Beroende på vad ditt ändamål är med att köpa en bostad, kan den nuvarande marknadssituationen komma att påverka ditt beslut. Självklart bör du alltid skaffa dig en uppfattning om nuläget tillsammans med för- och nackdelar att köpa just nu. Bostadsmarknaden är i regel stabil i Sverige tillsammans med generellt strikta regler som ska förhindra att “fel” personer ska bli beviljad ett bostadslån. Vi ska förklara vad vi menar med detta påstående.

Den mindre utsatta personen vid ett bostadslån

För den person som helt enkelt är ute efter ett hem och har goda ekonomiska förutsättningar råder en annan ståndpunkt. För denna vågar vi nästan påstå att marknaden inte är direkt avgörande när du vill ta bostadslån och köpa eget. Vet du med dig att du och- eller din partner besitter följande ekonomiska förutsättningar utgör som sagt det nuvarande marknadsläget en mindre roll i ditt beslut.

  • Stark ekonomi (gärna delad)
  • Inte har för avsikt att göra affär av boendet och sälja inom minst 5-10 år
  • Ser bostaden som ett permanent boende
  • Buffert som klarar av en svängande reporänta
  • Påverkas ej indirekt av en nedåtgående marknad

Den mer utsatta personen vid ett bostadslån

I motsatt ände av dessa punkter finns då risken att ditt bostadsköp kan komma att bli ett dåligt beslut. I alla fall vid en mindre stabil, nedåtgående marknad. Med anledning att denna person är direkt beroende av bland annat faktorer som reporäntan. Vid sämre tider kan detta då tvinga dig att sälja din bostad oavsett marknadsvärde. Har du tur förlorar du inget eller kanske till och med gör en vinst. Har du otur kan du bli tvingad att sälja med förlust för att betala av dina skulder och ändå bli skuldsatt upp till öronen trots försäljning.

I jämförelse med aktiemarknaden

Vi brukar dra parallellen med aktier hos ett något större och stabilt bolag (likt svenska bostadsmarknaden). En aktie bör för vana vara en långsiktig investering där den summa pengar du stoppat in inte kommer att röras på 10-20 år. Där den aktie du investerar i har låg volatilitet och ökar sakta men säkert – utan höga toppar och låga dalar.

På sikt kommer din aktie med stor sannolikhet att ha åtminstone gått upp i värde efter denna tidsperiod (om man tittar på aktiemarknadens trend). Stoppar du däremot in pengar du inte har råd med att avvara under en längre tid kan ett oväntat finansiellt problem tvinga dig att sälja dina aktier oavsett kurs.

Bostaden som säkerhet vid bostadslån

Bostadslån innebär en enorm summa pengar som banken beviljar dig. En summa som få människor i Sverige har möjlighet att betala utan hjälp från bank eller annan långivare. Därav kommer banken med kravet att din bostad du köper även kommer att vara dess säkerhet. Detta betyder att om du får problem med att betala tillbaka bostadslånet har då banken rätten att sälja bostaden oavsett nuläget på marknaden.

Fast eller rörlig ränta på ditt bostadslån

Rent historiskt sett har rörlig ränta varit den mest fördelaktiga bland dessa två typer. Men självklart finns det även starka fördelar med en rörlig ränta som också kan vara värd att vägas in i beslutet. Läs på mer efter eget bevåg för att skapa dig själv en uppfattning vad som kan passa dig bäst inför ditt bostadslån.

Lånelöfte i samband med bostadslån

Lånelöftet är ditt bostadslån i teorin. Det är med lånelöftet du använder dig av när du pratar med mäklare och budar på angiven bostad. Du har ditt lånelöfte i regel mellan 3 – 6 månader beroende på avtalet.

Bästa bostadslånet

Efter ditt bostadsköp

Vad som är viktigt att tänka på när det kommer till bostadslån och banker överlag är att båda parter (du och bank) gör en affär. En affär som ni båda förhoppningsvis kommer att tjäna pengar på. Banken tillgodoser ditt behov genom att tillhandahålla en större summa pengar som du antagligen inte kunnat förmå att spara ihop själv – och vill ha betalt för det. Betalning i form av bolåneräntor och avgifter. Du accepterar villkor och avtal för bostadslånet som leder till att du kan köpa din bostad. Förhoppningsvis kommer du även att kunna tjäna pengar på den. En klassisk win-win.

Omförhandling av bostadslånet

Men det tar inte slut där. Du kan faktiskt omförhandla ditt bostadslån med banken då ni fortfarande är under ständig förhandling under hela din tid som kund. Vilket kan vara upp till 40-50 år i många fall. Nu menar vi inte att du ska ringa varje kvart och be om bättre bolåneränta eller villkor på ditt bostasdlån. Men iallafall en gång om året om någon positiv förändring har skett i din tillvaro. Det kan vara läge att försöka omförhandla ditt bostadslån om:

Risken med att bevilja bostadslån

Vad man kan konstatera utifrån punkterna ovan är just detta som banken vill fastställa när de beviljar dig ett bostadslån från första början. Nämligen risken med att låna ut pengar till dig. Banken är som sagt ett företag som drivs av vinster och förluster. De är duktiga på att göra affärer och precis som vem som helst föredrar de säkra affärer före de osäkra.

Din ekonomiska situation med allt vad det innebär berättar för banken vilken typ av affär du är för dem. Därav kan man säga att allt som har förbättrat din ekonomi resulterar därmed att du innebär en lägre risk. En lägre risk innebär en mer säker affär, därav kommer banken som minst höra vad du har att säga i en förhandling. Att du faktiskt kommer att få ett bättre bostadslån än du tidigare haft kan vi inte lova men det är alltid värt ett försök.