Företagshypotek

På denna sida kommer vi att försöka reda ut frågetecken kring företagshypotek (även kallat företagsinteckning). Frågetecken som bland annat vad företagshypotek är,  för- och nackdelar med det samt vad denna inteckning innebär för dig som företagare. Vi har även tagit fram en lista över de banker som erbjuder företagslån med företagshypotek idag.

Snabbmeny

🔍

Vad är företagshypotek?

Ett företagshypotek är en form av företagslån som kräver en säkerhet eller en ”pant” bakom lånet. Idag är det vanligt att företag lånar pengar med en inteckning av företaget, delvis på grund av att banker gärna kräver en säkerhet i samband med detta. En annan anledning till att konsumenter lånar pengar med företaget som inteckning, är på grund av de fördelar som tillkommer med det.

Vad som däremot under senare tid har tillkommit på marknaden, är fler aktörer som beviljar företagslån utan säkerhet. På detta sätt kan både fler- och nya företag även komma att erhålla ett lån till verksamheten.

Vad är företagsinteckning?

En företagsinteckning är en annan term för hypotekslån och innebär egentligen precis samma sak.

Jämför banker som erbjuder företagshypotek

3/5
Belopp:
Utan säkerhet i företaget:
Anmärkning:
Löptid:

Vad kan intecknas som säkerhet?

Vad som kan intecknas som säkerhet i företaget vid lånet, är exempelvis utrustning/material, inventarier och produktlager. Det kan alltså bero på vilken bransch ditt företag är verksamt i. Vad som inte omfattas av inteckningen av företaget är bland annat kassamedel, aktier och egendom som inte kan utmätas eller ingå i konkurs.

 

📝
Företagshypotek

För- och nackdelar

Det finns både fördelar och nackdelar med att teckna företagshypotek.

Fördelar med företagshypotek

Fördelar vid inteckning av företaget vid ett företagslån är att bland annat kan få en avsevärt bättre ränta, samt villkor på lånet. Ni har även möjligheten att kunna låna mer pengar till företaget med en inteckning, än utan. Detta med anledning att banken får en garanti bakom denna affär, att då få möjlighet att återfå beloppet oavsett utkomsten.

Nackdelar med inteckning av företaget

Den självklara nackdelen med företagshypotek är att banken kan kräva dina intecknade tillgångar vid utebliven betalning. En till nackdel med inteckning av företaget, är det skatter och avgifter som tillkommer i och med att inteckningsbrevet ska uppföras och hämtas ut.

📈

Kostnader företagsinteckning

När du ansöker om ett företagshypotek ska du betala bland annat den så kallade ”stämpelskatten” som krävs för att hämta ut en företagsinteckning. Denna kostnad är en procentandel av den summa som företagare vill inteckna.

Kostnaden ligger på 1% av ett företagshypotek och innebär därmed att en inteckning hos företaget på 500 000 kr, blir således 5000 kr i stämpelskatt.

Det tillkommer även fler kostnader av denna inteckning som bland annat anslutningsavgift för att använda sig av e-tjänsten som erbjuds. Vill du använda tjänsten tillkommer även fler avgifter som tillhör användning av det. Se hela listan av kostnader hos bolagsverket.

Lagen om företagshypotek (företagsinteckning)

Det finns en detaljerad redogörelse av vad som gäller vid ett företagshypotek enligt lagen hos Riksdagen.se. Här kan du hitta uppdaterad information av vilka stadgar och lagar som näringsidkare är skyldig till att följa vi ett upplåtande av företagshypotek.