Företagsupplysning

Idag finns det flera aktörer som erbjuder kredit- och långivare en företagsupplysning på företagslåntagare idag. Vissa är mer vanliga än andra men på grund av den växande marknaden kring företagslån, växer även antalet aktörer som erbjuder företagsupplysningar.

favoritlån logo
Bästa privatlånet mars 2021

Företagsupplysning: Därför rekommenderas Favoritlån:

  • Lån upp till 600.000 kr
  • Samla lån eller ta ett nytt
  • Ansök enkelt med BankID
  • Få upp till 30 erbjudanden med endast 1 UC
  • Använd pengarna till precis vad du vill!

Snabbmeny

🔍

Vad är en företagsupplysning?

En företagsupplysning är en kontroll som genomförs vid en ansökan om ett företagslån, i mån att fastställa återbetalningsförmågan hos företaget i fråga. På detta sätt kan banker och långivare snabbt och smidigt ta reda på vilka risker som finns med att låna ut pengar till ett företag.

I och med att detta sker digitalt genom ett system kan då hundratals faktorer och variabler blixtsnabbt räknas ut och inom ett par sekunder ge ett resultat.

Vilka företag erbjuder företagsupplysningar?

Det finns många bolag som erbjuder företagsupplysningar idag och allt fler tillkommer med tiden. De största aktörerna som dominerar marknaden för företagsupplysningar vid företagslån, är i storleksordning:

  1. UC (Upplysningscentralen)
  2. Creditsafe
  3. Bisnode
  4. Sergel
Upplysningscentralen är den aktör som har störst marknadsandel av företagsupplysningar än så länge. Däremot finns det en nackdel med UC som gör att många företag ansöker om sitt företagslån utan UC.

 

Alla lån

För- och nackdelar med UC vid företagsupplysning

Samtliga aktörer som utför en företagsupplysning idag, erbjuder i princip samma tjänst. Tekniken bakom företagsupplysningar och de faktorer som räknas in vid upplysningen är snarlika. Det finns dock en skillnad på dessa bolag och främst UC.

Fördel

Fördelen med att företagare får sin upplysning utförd av UC, är att det ofta resulterar i en bättre ränta och villkor på sitt företagslån. I alla fall om förutsättningarna är på sin plats.

Nackdel

UC använder kreditupplysningar som en negativ faktor vid kalkylen av sin företagsupplysning. De nämligen räknar och sparar kreditupplysningar som de företag som granskas, har gjort (en företagsupplysning sparas i 12 månader). Detta ger en indikation vid en företagsupplysning, och resulterar i en negativ påverkan.

Detta leder då till en sämre ränta och villkor på företagslånet och i värsta fall avslag. Av den anledningen söker sig som tidigare nämnt, mot de långivare som inte använder sig utav UC som källa för företagsupplysning.

Fler blir istället mer intresserade av ett företagslån med Creditsafe, eller annat bolag som erbjuder företagsupplysningar.