Låna pengar / Låna till kontantinsats

class=ReadMoreSpan

Låna pengar online background

Jämför lån till kontantinsats

Den låneform som används till att finansiera en kontantinsats är blancolån. Men dess generella egenskaper skiljer dock när det handlar om ett kontantinsats lån. Av anledning att vissa långivare inte erbjuder sin tjänst till dig som vill låna till kontantinsats då det anses vara riskfyllt.

Belopp: Alla

Min. Max.
Välj din bank för direkt utbetalning
|

⚠️ I denna lista finns det högkostnadskrediter. Om du inte kan betala tillbaka hela skulden riskerar du en betalningsanmärkning. För stöd, vänd dig till budget- och skuldrådgivningen i din kommun. Kontaktuppgifter finns på hallåkonsument.se.

Filtrera kontantinsatslån

Låna till kontantinsats - Summa & Löptid

Med angiven låneform kan du låna upp till kr med en löptid på upp till 15 år. De långivare som erbjuder dig att låna till kontantinsats har olika grundkrav vilket gör att bland annat summa och löptid kan variera. Se till att läs på vad kraven är, var för sig i denna fråga.

Låna till kontantinsats utan UC

Filtera på de företag som erbjuder dig att låna pengar utan UC.
I vissa fall kan det vara bättre att söka om lån utan UC men ger i regel dig en högre kostnad på lånet i form av högre ränta och sämre villkor.

Sortera kontantinsatslån

Nu bör du ha en lista som är anpassad efter ditt individuella filter. Nu kan du sortera mellan de bank/långivare som erbjuder dig att låna till kontantinsats. 

Bästa recensioner på kontantinsats lån

Se de aktörer med bästa recensioner från andra som lånat pengar till kontantinsats.
Du är inte ensam om att behöva hjälp med att låna till kontantinsats, sortera på bästa recensioner av tidigare privatpersoner för att se favoriten.

Bästa effektiva ränta på kontantinsats lån

Sortera på den aktör som erbjuder dig att låna till kontantinsats med potentiellt bäst effektiv ränta.
Den effektiva räntan är den slutgiltiga summeringen i procent på ditt kontantinsats lån. Vilket betyder att den nominella räntan inte är direkt avgörande för kostnaden.

Bästa räntan när du vill låna till kontantinsats

Sortera på den aktör som erbjuder dig att låna till kontantinsats med potentiellt bäst nominell ränta.
Spannet för den nominella räntan hos företag som erbjuder dig att låna till kontantinsats varierar. Den varierar också från person till person utefter dina ekonomiska förutsättningar.

Snabbfakta kontantinsatslån

  • Nya regler kring kontantinsats från 2010
  • Kontantinsatsen är den del du inte får belåna med hjälp av ett bolån
  • Kontantinsatsen är 15% av bostadens värde
  • Kritik kring höjning av kontantinsatsen

De regler som infördes 2010 och berör kontantinsats var att ett bolånetak tillkom och den tidigare procentenheten på 5% av kontantinsatsen skulle efter detta stiga till 15%. Rent teoretiskt sett var detta ett sätt att höja lägsta nivån på den person som skulle komma att erhålla ett bolån. De nya amorteringskraven skulle dock komma att sätta krokben för fler personer emellertid då det sätter hög press på låntagare i form av dyra månadskostnader.

Låna till kontantinsats separat från bostadslånet

Det införda kravet skulle alltså höja kontantinsatsen markant då procentandelen av bostadslånet då minskas från 95% till 85%. Detta betyder i sin tur att du själv måste införskaffa en större summa pengar kontant – gärna med sparade pengar från egen buffert. Det skulle dock visa sig vara svårare att på eget bevåg spara ihop en sådan stor summa i praktiken. Därmed kommer den chans att istället låna till kontantinsatsen eller i alla fall en del av det.

Kritik kring höjning av kontantinsatsen

Det som vi tidigare berört är den höjning av kontantinsatsen som tillkom samt den problematik som skapas kring det. Den summa som beloppet av kontantinsatsen resulterar i är sällan något som privatpersoner besitter idag eller lyckats spara till på egen hand. I teorin av vad som är känt är att i samhället har personer olika ekonomiska förutsättningar på grund av vissa faktorer. Detta skulle med tiden visa sig framförallt påverka:

  • Unga personer
  • Förstagångsköpare
  • Personer utan hjälp från närstående

Detta sätter personer i allmänhet i en dålig sits och kan nästintill bli tvungna att ta låna till kontantinsats. Bostadslånet i sig har en generellt låg ränta (bästa räntan på marknaden) medan lånet till kontantinsats är något dyrare. För att komma undan så billigt som möjligt i denna situation kan du betala av de pengar du lånat till kontantinsatsen primärt just för att detta har en högre ränta. Då sänks även den totala månadskostnaden så snart det är betalat och klart.

Låna till kontantinsats

Att samla ihop denna summa som ett kontantinsatslån kräver på egen hand kan komma att bli svårt. Med den nuvarande marknaden som råder i Sverige och i synnerhet storstäder kan kontantinsatsen komma att bli en nästintill omöjligt mål att uppnå. Många gånger kommer du att behöva en kontantinsats runt 400 000 kr, ge och ta.

En kan tycka att krav på en kontantinsats kan vara på sin plats just för att det sätter en behövlig press på låntagaren att ta ansvar och visa att en är kapabel till att spara en större summa pengar på eget bevåg. Men en sådan stor summa har som sagt få personer förmågan att spara ihop helt på egen hand och därav kan det behövas en skjuts i form av att istället låna till kontantinsats eller i alla fall en del av det.

Tips!

När du är klar med betalningen av din kontantinsats be din handläggare på banken om en omförhandling av bolånet då detta även stärkt din ekonomiska position ytterligare.

För att komma undan så billigt som möjligt när du lånat till kontantinsats kan du betala av detta lån primärt just för att detta har en högre ränta. Då sänks också den totala månadskostnaden för dig så snart det är betalat och klart.