Låna till kontantinsats

Att låna till kontantinsats inför ditt bostadsköp är inte något som tillhör ovanligheten idag. Många privatpersoner saknar ekonomin för den summa pengar som krävs för detta ändamål. Lyckligtvis finns en lösning på detta problem – genom att då låna till kontantinsats.

favoritlån logo
Bästa privatlånet mars 2021

Låna till kontantinsats: Därför rekommenderas Favoritlån:

  • Lån upp till 600.000 kr
  • Samla lån eller ta ett nytt
  • Ansök enkelt med BankID
  • Få upp till 30 erbjudanden med endast 1 UC
  • Använd pengarna till precis vad du vill!

Olika förutsättningar med en kontantinsats

Något som vi också själva fått erfara är att alla inte har samma förutsättningar inför ett bostadsköp idag. Regler och lagar kring bostadsmarknaden har sedan 2010 skärpts till. Detta har därmed lett till bland annat en högre procentuell andel kontantinsats. Senare skulle även bland annat skärpta amorteringskrav att komma.

Detta är egentligen inte något dåligt utan tvärtom, rent objektivt är det något bra. Däremot skulle detta i sin tur satt käppar i hjulet för många privatpersoner. Käppar i hjulet som att alla inte har lyxen att kunna stå för en kontantinsats och kunna uppfylla andra krav. Krav som exempelvis rör amortering vilket skulle ge höga månadskostnader.

Kontantinsatsen är numera en stor summa

I många fall får personer hjälp på ett eller annat sätt genom exempelvis närstående när de köper sin bostad. Hjälp som bland annat att rentav få hela eller delar av summan av kontantinsatsen. Detta är något som är till en stor fördel för den som vill köpa bostad med denna förutsättning. På grund av att förmågan att spara ihop kontantinsatsen helt själv i regel är väldigt svårt.

Kontantinsatsen i dagsläget uppgår till 15% av bostadspriset. Detta resulterar då att ett värde på 2 miljoner kr således kommer att bli 300 000 kr som kontantinsats. Nu finns dock chansen även för den person med en god ekonomi att låna till kontantinsats på egen hand och bli ägare av sin egen bostad.

Låna till kontantinsats med ett privatlån

Detta med den enkla anledningen att de anser att risken är för stor för dig som privatperson. Risken med att rent ekonomiskt sett kunna hantera både ett stort bostadslån och ett kontantinsats lån samtidigt. Detta är i sig inte ett dåligt beslut från banken utan snarare tvärtom. Att låna till kontantinsats och samtidigt betala av ett stort bolån är i praktiken riskfyllt på grund av höga kostnader.

Låna till kontantinsats med lång löptid

Men eftersom att låna till kontantinsats görs med ett privatlån tillkommer även detta med andra egenskaper. En fördelaktig egenskap är att det har en lång återbetalningstid (vanligtvis upp till 15 år). Vilket rent teoretiskt sett kan ge dig en låg månadskostnad när du vill låna till kontantinsats. En lång löptid ger en låg månadskostnad vilket i sin tur inte utgör en alldeles för stor påverkan av din ekonomi. Vilket är bra att tänka på om du bestämmer dig för att låna till kontantinsatsen.

Vad som däremot sker när du lånar till kontantinsats och väljer en lång löptid blir då att lånet i sig, blir dyrare i längden. Detta kan som sagt ändå vara värt då din totala månadskostnad inte sticker iväg. En lång löptid kan i sin tur ge dig större chans att hantera både ett bostadslån och ett lån till kontantinsats. Vilket är bra att påpeka inför förhandling av bolån tillsammans med ett kontantinsats lån.

Sålla bort och jämför när du vill låna till kontantinsats

Vad vi på Låneo kan göra för dig när du vill låna till kontantinsats är att lista företagen. De företag som erbjuder den låneform som krävs för ett kontantinsats lån. Därefter kan vi sedan filtrera bland dessa vilka som i sin tur faktiskt erbjuder dig att låna till en kontantinsats. Vad vi sedan gör är att jämföra kontantinsats lån mellan bankerna då alla har egna räntor och villkor. Detta gör i sin tur att du kan hitta den potentiellt bästa räntan och villkoren när du vill låna till kontantinsats.

Vi bistår även med relevant information och värdefulla tips när du vill låna till kontantinsats. Med detta för att du ska ha en stabil ståndpunkt inför ditt val. Den tjänst som Låneo.se erbjuder är helt kostnadsfri utan några som helst förpliktelser. Vad vi vill främja är en bra och rättvis lånemarknad. Där även du med något  sämre förutsättningar bland annat ska få möjlighet att äga sin egen bostad.

Jämför lån till kontantinsats

Den låneform som används till att finansiera en kontantinsats är blancolån. Men dess generella egenskaper skiljer dock när det handlar om ett kontantinsats lån. Av anledning att vissa långivare inte erbjuder sin tjänst till dig som vill låna till kontantinsats då det anses vara riskfyllt.

Belopp: Alla

Min. Max.

Topplista - Låna till kontantinsats

Välj din bank för direkt utbetalning
|

⚠️ I denna lista finns det högkostnadskrediter. Om du inte kan betala tillbaka hela skulden riskerar du en betalningsanmärkning. För stöd, vänd dig till budget- och skuldrådgivningen i din kommun. Kontaktuppgifter finns på hallåkonsument.se.

Filtrera kontantinsatslån

Låna till kontantinsats - Summa & Löptid

Med angiven låneform kan du låna upp till kr med en löptid på upp till 15 år. De långivare som erbjuder dig att låna till kontantinsats har olika grundkrav vilket gör att bland annat summa och löptid kan variera. Se till att läs på vad kraven är, var för sig i denna fråga.

Låna till kontantinsats utan UC

Filtera på de företag som erbjuder dig att låna pengar utan UC.
I vissa fall kan det vara bättre att söka om lån utan UC men ger i regel dig en högre kostnad på lånet i form av högre ränta och sämre villkor.

Bästa effektiva ränta på kontantinsats lån

Sortera på den aktör som erbjuder dig att låna till kontantinsats med potentiellt bäst effektiv ränta.
Den effektiva räntan är den slutgiltiga summeringen i procent på ditt kontantinsats lån. Vilket betyder att den nominella räntan inte är direkt avgörande för kostnaden.

Sortera kontantinsatslån

Nu bör du ha en lista som är anpassad efter ditt individuella filter. Nu kan du sortera mellan de bank/långivare som erbjuder dig att låna till kontantinsats. 

Bästa räntan när du vill låna till kontantinsats

Sortera på den aktör som erbjuder dig att låna till kontantinsats med potentiellt bäst nominell ränta.
Spannet för den nominella räntan hos företag som erbjuder dig att låna till kontantinsats varierar. Den varierar också från person till person utefter dina ekonomiska förutsättningar.

Bästa recensioner på kontantinsats lån

Se de aktörer med bästa recensioner från andra som lånat pengar till kontantinsats.
Du är inte ensam om att behöva hjälp med att låna till kontantinsats, sortera på bästa recensioner av tidigare privatpersoner för att se favoriten.

Snabblån

Snabbfakta kontantinsatslån

De regler som infördes 2010 och berör kontantinsats var att ett bolånetak tillkom och den tidigare procentenheten på 5% av kontantinsatsen skulle efter detta stiga till 15%. Rent teoretiskt sett var detta ett sätt att höja lägsta nivån på den person som skulle komma att erhålla ett bolån. De nya amorteringskraven skulle dock komma att sätta krokben för fler personer emellertid då det sätter hög press på låntagare i form av dyra månadskostnader.

Låna till kontantinsats separat från bostadslånet

Det införda kravet skulle alltså höja kontantinsatsen markant då procentandelen av bostadslånet då minskas från 95% till 85%. Detta betyder i sin tur att du själv måste införskaffa en större summa pengar kontant – gärna med sparade pengar från egen buffert. Det skulle dock visa sig vara svårare att på eget bevåg spara ihop en sådan stor summa i praktiken. Därmed kommer den chans att istället låna till kontantinsatsen eller i alla fall en del av det.

Låna till kontantinsats

Att samla ihop denna summa som ett kontantinsatslån kräver på egen hand kan komma att bli svårt. Med den nuvarande marknaden som råder i Sverige och i synnerhet storstäder kan kontantinsatsen komma att bli en nästintill omöjligt mål att uppnå. Många gånger kommer du att behöva en kontantinsats runt 400 000 kr, ge och ta.

En kan tycka att krav på en kontantinsats kan vara på sin plats just för att det sätter en behövlig press på låntagaren att ta ansvar och visa att en är kapabel till att spara en större summa pengar på eget bevåg. Men en sådan stor summa har som sagt få personer förmågan att spara ihop helt på egen hand och därav kan det behövas en skjuts i form av att istället låna till kontantinsats eller i alla fall en del av det.

Tips!

När du är klar med betalningen av din kontantinsats be din handläggare på banken om en omförhandling av bolånet då detta även stärkt din ekonomiska position ytterligare.

För att komma undan så billigt som möjligt när du lånat till kontantinsats kan du betala av detta lån primärt just för att detta har en högre ränta. Då sänks också den totala månadskostnaden för dig så snart det är betalat och klart.

Kritik kring höjning av kontantinsatsen

Det som vi tidigare berört är den höjning av kontantinsatsen som tillkom samt den problematik som skapas kring det. Den summa som beloppet av kontantinsatsen resulterar i är sällan något som privatpersoner besitter idag eller lyckats spara till på egen hand. I teorin av vad som är känt är att i samhället har personer olika ekonomiska förutsättningar på grund av vissa faktorer. Detta skulle med tiden visa sig framförallt påverka:

  • Unga personer
  • Förstagångsköpare
  • Personer utan hjälp från närstående

Detta sätter personer i allmänhet i en dålig sits och kan nästintill bli tvungna att ta låna till kontantinsats. Bostadslånet i sig har en generellt låg ränta (bästa räntan på marknaden) medan lånet till kontantinsats är något dyrare. För att komma undan så billigt som möjligt i denna situation kan du betala av de pengar du lånat till kontantinsatsen primärt just för att detta har en högre ränta. Då sänks även den totala månadskostnaden så snart det är betalat och klart.